Gastroenterologie je medicínský obor, který se specializuje na diagnostiku a léčbu onemocnění zažívacího ústrojí. Jedná se především o zánětlivá onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida a Crohnova choroba, akutní a chronický zánět slinivky břišní,  dále pak o onemocnění jater, jícnu nebo žaludku. Termín gastroenterologie se rovněž používá pro gastroenterologické vyšetření.

Druhy gastroenterologických vyšetření

Vzhledem k tomu, že gastroenterologie využívá při diagnostice a léčbě onemocnění zažívacího traktu celou řadu vyšetřovacích metod, může se pod pojmem gastroenterologické vyšetření ukrývat celá řada různých vyšetření. Mezi nejčastěji prováděná vyšetření patří vyšetření krve a vyšetření stolice, endoskopie, kolonoskopie a další metody, mezi nimi také ultrazvukové a RTG metody.

Vyšetření krve: KO a CRP

Základním vyšetřením, které se provádí v případě podezření na infekční, virové nebo nádorovité onemocnění, je krevní obraz (KO). Dále je možné provést test CRP (CRP je označení pro C-reaktivní protein, což je bílkovina tvořená v játrech, jejíž hodnoty začnou stoupat, jakmile je v organismu zánětlivý proces, k čemuž dochází u infekčních, autoimunitních i nádorovitých onemocnění).

Vyšetření stolice

Vzhledem k tomu, že krev přítomná ve stolici, která patří mezi příznaky autoimunitních, onkologických a dalších závažných onemocnění trávicího ústrojí, nemusí být viditelná pouhým okem, provádí se v rámci gastroenterologie také test na okultní krvácení. Mikrobiologické vyšetření stolice rovněž pomůže odhalit přítomné bakterie nebo parazity.

Endoskopie

Nedílnou součástí gastroenterologie je endoskopie – metoda používaná k vyšetření dutin a dutých orgánů. Provádí se pomocí ohebných endoskopických nástrojů s optikou. Nástroje se zasouvají nejčastěji do přirozených (například konečník), ale někdy také do uměle vytvořených tělních dutin. V závislosti na vyšetřovaném orgánu se rozlišuje několik endoskopických metod. Mezi nejznámější z nich patří gastroskopie (která se používá při diagnostice onemocnění žaludku a jícnu), rektoskopie (metoda používaná k vyšetření konečníku), cystoskopie (vyšetření močového měchýře), laparoskopie (metoda používaná ke zviditelnění žaludku  a orgánů umístěných v podbřišku) a kolonoskopie (vyšetření tlustého střeva). V rámci endoskopie lze rovněž provést biopsii (například biopsii tlustého střeva), což je odběr vzorku tkáně za účelem jeho laboratorního zkoumání.

Kolonoskopie

Nejnáročnější vyšetřovací metodu zejména z hlediska nutnosti přípravy pacienta představuje kolonoskopie. Již týden před kolonoskopickým vyšetřením musí pacient dodržovat dietní režim založený na konzumaci bezezbytkové stravy. Den před vyšetřením nesmí jíst téměř vůbec, jsou povoleny jen čiré tekutiny, jako je voda nebo masový či zeleninový vývar. Dále je pacientovi před vyšetřením podán prázdnící roztok. Kolonoskopie se provádí v autosedaci, pacient je sice při vědomí, ale necítí bolest. Během vyšetření je důkladně prohlédnuto celé tlusté střevo. Délka vyšetření je v případě nekomplikovaného průběhu asi 30 minut. Po vyšetření musí pacient zůstat několik hodin ve zdravotnickém zařízení pro případ, že by následně došlo ke komplikacím, například ke krvácení. Kolonoskopie se provádí ambulantně, pacient se může v den vyšetření vrátit domů, je však nutné, aby měl zajištěný motorizovaný doprovod (protože je ještě ovlivněn léky).

Další používané metody

K diagnostice gastroenterologických onemocnění se používá celá řada dalších metod, jako je především ultrazvukové vyšetření (bezbolestné vyšetření břicha pomocí speciální sondy), CT, USG, počítačová tomografie, magnetická rezonance nebo hepatologická vyšetření (vyšetření jater).

Foto: Freeimages.com


Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *